Recept gyűjtemény képekkel, főzési tippekkel, főleg pékáruk, kifli-zsemle-kenyér-pogácsa-lepény féleségek. Könnyű receptek, vadhúsok és tészták, levesek és krémek a családunk mindennapjaiból. Mit főzzek ma? Főzz velem!
2010/05/26
humusz
milyen büdös ez a csicseriborsó! Először is 24 órán keresztül áztattam, már egy órája főzöm és a puhától még nagyon messze van. A szaga viszont kemény. Valahol olvastam, hogy inkább 2 napot áztassuk - lehet, hogy igaza volt a szerzőnek. Humusz lesz belőle, kis olajjal, fokhagymával, sóval, szezámmaggal pürésítve, ha egyszer végre megfő. Épp a múlt héten kevertem össze a pirított magjaimat, tökmag, napraforgó, szezám (a kenyérsütésekhez), úgyhogy most ebből az egyvelegből teszek bele. Mindegyik gazdag olajokban, nagy bajom nem lehet belőle.
2010/05/20
Raj
alig van időm blogolni, mert egy csuda izgalmas könyvet olvasok mostanság. Frank Schatzing: Raj. Egy természeti scifi, ha van ilyen kategória. Hát ez olyan izgalmas, hogy csuda, jó ritmussal, profin megírva csap össze a természet, a természetvédők, a kormányok és katasztrófa elhárítók, a politika - szövevényes. Ja és ezer oldal! Ajánlom. Különösen most, a mexikói olajkatasztrófa idején aktuális sajnos.
http://www.libri.hu/talalati_lista/?text=Raj&x=57&y=18
http://www.libri.hu/talalati_lista/?text=Raj&x=57&y=18
2010/05/19
padlizsános pesztós farfelle
egy darab közepes padlizsánt felkarikáztam, szőlőmagolajjal meglocsoltam, sóztam, borsoztam és magas hőfokon átsütöttem, míg barnásan márványos nem lett. Ezalatt kifőtt a tésztám, a két marék farfelle és serpenyőben átforgattam a pesztón. Anyukám tett el fűszerbefőttnek citromot - olajban, jól fűszerezve babérlevéllel, borssal, hagymával. Ebből vettem ki egy gerizdet, a belsejét kikapartam, az kuka, a héját pedig apró szálkákra szeleteltem. Ez is ment a pesztós tésztához. A padlizsánt, miután kihűlt és finom kis chipsek lettek belőle, felnégyeltem és egy marokkal a tésztájoz kevertem. Remek ebéd egy súlyos bableves mellé.
2010/05/04
akkor a spárga
zöld spárgát vettem, ezt nem kell pucolni, viszont az íze is semlegesebb, mint a fehéré. A párológépem úgyis elől van, mivel a kisfiamnak egyre gyakrabban "főzök" vele. Csirkéhez készítem köretnek és párolok mellé 1 fej krumplit is.
A kefírt szeretem a csirke párolásához felhasználni, mert jó savanykás ízt ad neki. Az sem baj, hogy a kefír - ha ebben rotyogtatom a húst, míg megpuhul - össze szokott túrósodni. A végén ebből a túrós szószból úgyis kiveszem a husit.
Fokhagymát pirítottam, majd a kockákra vágott húst is. Sóztam, borsoztam, ment bele koriander is. Ezt szétmorzsolom a kezemben, aztán a serpenyőben kipattogzik, amelyiket nem lapítottam volna szét. Kis indiai fűszer és miután megpirult a husi, felöntöm 1 pohár kefírrel. Ebbe kis parmezánt kevertem. Könnyed, savanykás íze lesz.
A kefírt szeretem a csirke párolásához felhasználni, mert jó savanykás ízt ad neki. Az sem baj, hogy a kefír - ha ebben rotyogtatom a húst, míg megpuhul - össze szokott túrósodni. A végén ebből a túrós szószból úgyis kiveszem a husit.
Fokhagymát pirítottam, majd a kockákra vágott húst is. Sóztam, borsoztam, ment bele koriander is. Ezt szétmorzsolom a kezemben, aztán a serpenyőben kipattogzik, amelyiket nem lapítottam volna szét. Kis indiai fűszer és miután megpirult a husi, felöntöm 1 pohár kefírrel. Ebbe kis parmezánt kevertem. Könnyed, savanykás íze lesz.