A nemrég ismét üzembe állított kenyérgépemet használom dagasztásra, mert szebb, fényesebb tésztát bír ő, mint én a kezemmel.
Limara receptje szerint:
3 dl víz
2 tk só, csipet aszkorbinsav, 1 tk cukor
1,5 dkg élesztő
2 ek burgonyapehely
2 ek olaj
20 dkg öregtészta (5 napos volt)
50 dkg kenyérliszt
Belepakoltam, bekapcs és kb. 15 percig hagyom, hogy dagasszon. Majd átteszem a tésztát a kelesztőtálba és duplájára kelesztem, közben 20 perc után átgyúrom kicsit. Ha megkelt, ismét átgyúrom és 11-12 felé osztom, gombócokká görgetem. Itt ismét pihen a tészta egy jó negyedórát is. Majd egyesével a gömböket tovább "zsemlésítem", a tenyeremben sodrom a tetejét az aljára, közben forgatom. Ezt a módszert nézzétek meg az eredetiben.
Ekkor kerül elő a sütőzacskó, egyikbe hat, másikba öt gombócot pakolok, bespricc és békénhagyom legalább fél órán át, míg a sütő felmelegszik 200-ra. Ekkor az első tepsi mehet is be, és 25 perc után a másik. Szép világosbarnára sütöttem, olyan szőkések lettek.
Rácson hűtöm, majd fagyasztani fogom, csak vacsorára hagyok párat. Kettőt. Talán hármat. Na nem, négyet.