2010/11/28

adventi mézeskalács koszorú


Advent első vasárnapjára. Idén olyan koszorút terveztem, amit aztán el tudunk rágcsálni. Éppen ezért döntöttem egy olyan mézeskalácskoszorú mellett, aminek a talpazata is - ha már beteljesítette a feladatát - eltörhető könnyen kisebb darabokra. Számtalan gyönyörű mintát néztem meg, hazai és nemzetközi oldalakat, abban bízva, hogy miközben nézem, biztos meg is tanulom... :)

mézeskalács 02, a tészta leírása itt.


A formázáshoz pedig először megvettem a koszorúra kerülő gyertyákat (cseppmenteset), hogy tudjam, mekkora alapot kell majd kivágni neki a tésztából. (Most eszméltem csak, hogy vasárnapra már el kell készülni vele! Upsz.)

Ebből az adag tésztából kijött a koszorú alapja a csillagokkal (ötlet a netről, sok helyen láttam), a gyertyák alá/köré kerülő dupla alap, 2 kisebb ablakdísz és némi ennivaló (lehet, hogy még egy adag kell majd Karácsonyig).

Egyszerre több emeleten sütöttem és kicsit keményebbre, hogy a koszorú tartós legyen, ezért a sütési idő 160 fokon, alsó-felső sütésen 18 perc körül volt. Nézni kell, az alja jobban sül, sötétebb, ezért légy résen! A csillagocskák szépen megdagadnak és összesülnek a nagy szorosságban.

Kivettem és hagytam szépen kiszáradni, kihűlni. Az írókázás másnap jött, csináltam bőven anyagot, mert még bonbonokat is díszítenem kellett. A gyertyák alapját is írókával ragasztottam rá az alapra. Apropó alap. Egy pizzasütő kerek kerámiatál lett a kiválasztott - ezt alig-alig használom, az ünnepek alatt biztos nem fog kelleni. Színében gyönyörűen harmonizál, visszafogott az igaz.A díszítés maradhat egyszerű fehér, vagy ételszínezékkel keverjük az írókát. De lehet gyöngyösíteni is (én még sajnos nem kaptam). Gyertyagyújtás. Advent első vasárnapja, 2010-ben.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...