2011/04/27

öregtészta kenyérsütéshez

Sokára vettem rá magam, hogy a "Nagyoktól, lásd limara" ellessem és merjem is használni az öregtésztát.

a hűtőmben van egy polc, amit úgy állítottam be, hogy az öregtésztás fedeles edény (mertmár ilyenem is van!) pont beférjen.... Egy ideje, ha kenyérsütés, akkor öregtészta, mert látványos a különbség! A macera meg csak olyan, mintha eggyel több kenyértésztát csinálnék, kb. 10 perc- ez kibírható. :)

Öregtészta nálam:

50 dkg liszt
kb. 3 dl víz
1,5 kk só
1,5 kk cukor
1 ek olaj
1 dkg élesztő

ezeket mind összedagasztom, az olajat nem azonnal adom hozzá, hanem amikor nagyjából már összeállt a tészta. Jól meggyúrom, és mehet keleszteni, ekkor még nem kell hűtőbe tenni. Ha túlkelt, gombóccá gyúrom megint és fedeles tálban mehet a hűtőbe.

Felélesztése. 3-4 nap után  már szükség lehet rá, addig csak kiveszek belőle 20 dekánként. Későnb mikor kiveszem a hűtőből, némi melegvizet öntök rá és várok kicsit. Aztán mehet a többi hozzávaló az aktuális recept szerint, a víz mennyiségéből levonom, amit már hozzáöntöttem.

Éééés ennyi. Igazán megéri, jobban keleszt, mint bármi. Oda kell figyelni, hogyha egy receptben a friss liszt egy részét helyettesítem vele, akkor az előírt folyadékból is jóval kevesebb kell majd.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...