2011/12/01

Gombapaprikás bajai hallé-tésztával

vicces dolog ez a száraztészta. Annyira nem mindegy, hogy milyen ételhez milyen formájút választunk! Érdekes, hogy ugyanabból a tésztából egyszerűen másnak érezzük az ízét, ha szélesmetéltnek, ha csillagtésztának, ha pennének, stb. formázzák. És minden ételnek ráadásul megvan a "szokásos" tésztaformája - melyikhez mi illik. Például a bajai halászlébe az az apró, 5-6 cm hosszú kis hasábokra darabolt gyufatészta. Most éppen ezt a hagyományt rúgom fel, mert ezt a tésztaformát a tejfölös-tejszínes gombapaprikás mellé kínálom köretnek.



50 dkg csiperke gomba
1 fej vöröshagyma
1 fej paradicsom
só, bors, paradicsomlé, köménymag
1 gerezd fokhagyma, pirospaprika
tejszín, tejföl
kis olaj
száraztészta

A kétféle hagymát aprítom, majd olajon megfonnyasztom. Hozzádobom a köményt és együtt pirítom. Tűzről levéve pirospaprikázom (ez a bajai házi paprika valami isteni!), felengedem vízzel, paradicsomot kockázok bele, fűszerezem és forralom minimum 10 percig. Várom, hogy hűljön kicsit, ezalatt a fél kiló gombát megtisztítom, felvágom. A félig kihűlt szószt turmixgéppel pürésítem (leszűrve is lehet, hogy a szósz szép selymes legyen, de én szeretem, ha a hagymák íze nem vész kárba, ezért inkább a turmix) és a tűzre visszatéve a gombákat puhára párolom benne. Lehet utóízesíteni, főként sózni kellhet, ha szükséges. 2 ek tejszínt kikeverek ugyanennyi tejföllel és az egészet besűrítem és összeforralom.

Bő vízben kifőzöm hozzá a bajai halleves tésztát és várom a zajos sikert. Jó étvágyat! (azt senki nem állítja, hogy ez egy jó fotó, de a mai fényviszonyok közt ilyenre tellett...)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...