Recept gyűjtemény képekkel, főzési tippekkel, főleg pékáruk, kifli-zsemle-kenyér-pogácsa-lepény féleségek. Könnyű receptek, vadhúsok és tészták, levesek és krémek a családunk mindennapjaiból. Mit főzzek ma? Főzz velem!
2011/11/26
kenyér teljeskiőrlésű búzával
Annyira szeretem ezt az alapvetően rozskenyér receptemet, hogy azt gondoltam, semmi baj nem lesz, ha a rozslisztet tk búzára cserélem. Nem is lett baj, ellenben egy nagyon finom kenyérke.
a recept:
a dagasztóba tétel sorrendjében: 2,5 dl víz
2 tk só
2 ek joghurt (igaz, most tejföl volt csak)
2 ek olaj
csipet aszkorbinsav
1 tk barnacukor
20 dkg öregtészta
10 dkg tk tk búzaliszt
40 dkg kenyérliszt bl 80
1,5 dkg élesztő
magok, pelyhek tetszés szerint 4-5 ek-val. Az én változatomban 2-2 ek lenmag, pirított szezám, fekete hagymamag jutott. Valamint 2 ek burgonyapehely.
Kétszeresére kelesztettem, formáztam hosszúkenyérnek, majd mégegyszer kétszeresére kelt, immár a sütőlapon. Liszteztem a tetejét, bevágtam, majd 200 fokos sütőben 40 percig sült. Hűlés után szeleteltem és fagyasztottam, persze pár szeletet megkóstoltunk...