Szép Húsvétot és élménydús családlátogatást kívánok az Olvasónak!
A főzés-sütésben számomra a legnehezebb az időbeli tervezés. Hogy ne a napsütés alatt legyünk a konyhában, hogy otthon legyek, mire megkel, hogy a hangosabb gépek ne akkor zörögjenek, amikor a gyermek alszik és épp legyen otthon persze minden hozzávaló. Nem egyszerű ez, kérem.
A mai napon minden egybeesett, ezért én ma, kedden tálalom a húsvéti kalácsot. :-) Hétvégére elutazunk és jobb előre ünnepelni, mint utólag.
Recept:
60 dkg finomliszt
5 dkg cukor
3/4 tk. só
2 dkg friss élesztő (vagy 7 g szárított
180 ml tej
100 g olvasztott vaj
1 tojás sárgája
1 egész tojás
60 ml víz(vagy amennyit felvesz a tészta) legvégén adagold hozzá
A cukrot, élesztőt langyos tejben elindítom, majd mindent be a dagasztógépbe, kivéve a vizet. Ezt érdemes közben hozzáadni, lehet, h nem kell mind. Duplájára kelesztem. Majd kétfelé osztom, egyenként téglalapokká nyújtom, megtöltöm, feltekerem, körbeigazítom és másodszor is kelesztem 30 percet. Eztán már lehet is sütni. 180 fokon 30 perc.
A töltelékhez:
3 fehérje
1 csipet só
10 dkg cukor - ezekből kemény habot verek
majd a szóráshoz: csokik, aszalt gyümölcsök is lehetnek, mák, dió, ilyesmi. Nálam csokilencse és reszelék, valamint a második kalácsba cukros mák
És a részletek:
a szinte keményre felvert habot szétkentem a tésztán és megszórtam fahéjjal, majd csokilencsével, reszelékkel. (a másik kalácsot cukrozott, darált mákkal)
Feltekerve, körbe igazítva. A második kelesztés közben a vágatok szépen nyílnak, a tölteléknek esze ágában sincs kifolyni:
és megsülve jól látszik, hogy a tészta levegős, a habcsók barnára sült a vágatban és a csokilencsék megolvadtak a tészta belsejében:
Sütése 180 fokon történt, 30 perc alatt. Mikor betettem sülni, után-spricceltem kétszer-háromszor kis vizet. Sülés után rácson szellőztettem, majd megkentem a tetejét cukros vízzel, hogy csillogjon.
Receptforrásom: limara
Kisfiam persze nem várta meg a "hivatalos" kalácsszegést, hanem igényt tartott az első szeletre: