Recept gyűjtemény képekkel, főzési tippekkel, főleg pékáruk, kifli-zsemle-kenyér-pogácsa-lepény féleségek. Könnyű receptek, vadhúsok és tészták, levesek és krémek a családunk mindennapjaiból. Mit főzzek ma? Főzz velem!
2012/04/20
török zsemle bárányhússal töltve
Címkék:
bárány,
kifli-zsemle-perec,
nemzetközi,
péksüti,
vadhús
A töltelékhez a kulcs igazi bárányhusi. Ezt most magunk is daráltuk, és csak kicsinyt kell ízesíteni. Rozmaring, babérlevél, só, bors, olajon megpirítva, majd a husit hozzáadva kiizzasztjuk azt. Kis hazai paradicsomlé. Hagyom kihűlni teljesen, ha kell kis víz hozzá, adj, hogy ne száradjon ki.
Nade a tészta, az igen! Szuper recept Ízmorzsák közvetítésével egy török oldalról.
A tésztához adott cukor miatt az íze némileg egy hamburgerzsemlére emlékeztet (ezt betudtam a török édesszájúságnak), de sokkal apróbb persze és a hússal töltve nagyszerű. Tölteléknek amúgy bármi, sajtkrémek, zöldségek, húsok - érdemes kísérletezni.
Az alábbi adagból én két tepsit kisütöttem,ehhez a tészta 2/3-a fogyott el, majd idő híján az 1/3-ot lefagyasztottam. Kb 25 db lett a kétharmadból.
A tészta hozzávalói némi változtatással:
2,5 dl tej, ugyanennyi langyos víz
1,2 dl olaj
5 ek cukor
1 ek só
5 dkg friss élesztő
80-85 dkg liszt
tetejére 1 tojás plusz magok
A langyos tejben kis cukorral elindítom az élesztőt. Majd mindent a dagasztógéppel kidolgoztatok. A liszt utolsó 5 dkg-ját érdemes visszatartani, hogy kell-e egyáltalán. Lágyabb tészta készül ugyanis. Meleg helyen bő fél órát pihen.
Szépen kicuppan a kelesztőtálamból és indulhat a türelemjáték. Kis gombócokat tépkedek, a diónál kicsi nagyobbakat, ellapogatom, töltöm, lezárom és mehet a sütőlapra rögtön. Lekenem, maggal szórom és 180 fokon szépen, aranyszínűre megsütöm. Ehhez kb. 18 perc kell.