2012/04/20

török zsemle bárányhússal töltve


A töltelékhez a kulcs igazi bárányhusi. Ezt most magunk is daráltuk, és csak kicsinyt kell ízesíteni. Rozmaring, babérlevél, só, bors, olajon megpirítva, majd a husit hozzáadva kiizzasztjuk azt. Kis hazai paradicsomlé. Hagyom kihűlni teljesen, ha kell kis víz hozzá, adj, hogy ne száradjon ki.


Nade a tészta, az igen! Szuper recept Ízmorzsák közvetítésével egy török oldalról.
A tésztához adott cukor miatt az íze némileg egy hamburgerzsemlére emlékeztet (ezt betudtam a török édesszájúságnak), de sokkal apróbb persze és a hússal töltve nagyszerű. Tölteléknek amúgy bármi, sajtkrémek, zöldségek, húsok - érdemes kísérletezni.

Az alábbi adagból én két tepsit kisütöttem,ehhez a tészta 2/3-a fogyott el, majd idő híján az 1/3-ot lefagyasztottam. Kb 25 db lett a kétharmadból.

A tészta hozzávalói némi változtatással:

2,5 dl tej, ugyanennyi langyos víz
1,2 dl olaj
5 ek cukor
1 ek só
5 dkg friss élesztő
80-85 dkg liszt

tetejére 1 tojás plusz magok

A langyos tejben kis cukorral elindítom az élesztőt. Majd mindent a dagasztógéppel kidolgoztatok. A liszt utolsó 5 dkg-ját érdemes visszatartani, hogy kell-e egyáltalán. Lágyabb tészta készül ugyanis. Meleg helyen bő fél órát pihen.
Szépen kicuppan a kelesztőtálamból és indulhat a türelemjáték. Kis gombócokat tépkedek, a diónál kicsi nagyobbakat, ellapogatom, töltöm, lezárom és mehet a sütőlapra rögtön. Lekenem, maggal szórom és 180 fokon szépen, aranyszínűre megsütöm. Ehhez kb. 18 perc kell.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...