2011/05/03

joghurtos pizzatésztából napraforgót


Ez egy nagyon jó tészta, feljegyeztem a kedvencek közé. A kenyértészta, a pizza és a briós között van valahol, ruganyos és buborékos.

szinte mindegy, hogy mire formázzuk - én kíváncsi voltam a mostani slágerre, a napraforgóra, amit egy spanyol oldalon láttam, de a magyarokon is körbeért már.

A tésztája Limara verziója, nagyon sokféleképp felhasználható, legközelebb kenyérbucikat fogok készíteni belőle, azokat is lehet tölteni is persze. A tészta összedolgozva meglehetősen lágy, ez nem baj. Én géppel kevertem be, de aztán kézzel is átgyúrtam és kapott még egy kis lisztet. Kelesztés után aztán már nem ragad, könnyen nyújtható és a körre kinyújtott vékony tészta is könnyen pakolászható.

Hozzávalók:
•50 dkg finomliszt
•1 tojás
•140 g joghurt (1 pohár)
•3 ek. olaj
•1,5 tk. só
•1 ek. cukor
•kb. 1,8 dl víz
•2 dkg élesztő

•+ 1 tojás a lekenéshez
•tökmag, napraforgómag

Majd amikor kisült, nagyon ruganyos, szépen barnul, ropogós héja lett és remekül átsült. Gondolom, hogy töltelék nélkül is ilyen ruganyos a tészta, a kis sütőpornak is köszönhetően.


Aki azt állítja, hogy nem tudna ilyet sütni, javaslom, hogy gondolja át. :-) Elszántság kell, kézügyességet nem igényel, viszont a látványért kapott dicséretért már megéri.

A mai délelőtt igencsak beosztottam az időt. Másfél évessel sünizenén voltunk, azalatt kelt a tészta (első kelesztés másfél óra volt) és ebédig még egy brownies is kisütöttem. Szóval kicentiztem és minden összejött! :-) A kenyértészta kimérése és dagasztása összesen 10 perc reggel, még elindulás előtt. Negyed 11-től aztán indult a nagyüzem.

A pizzatésztát 4 kupacra osztottam és kettőt kinyújtottam (egyik pizzának alul és felültésztája), megcsináltam két tölteléket, ez kb. 5-5 perc. (merthogy két pizza lesz a mennyiségből)

A zöld.
Sk. medvehagymás pestóból, hozzá még darálva hagyma, krémsajt, tejföl, olaj, bors.


A piros.
Darált füstölt comb hús, paradicsomlé, hagyma, só, bors, olaj, tejföl.


Töltöttem, formáztam, 10 perc, részletesen itt.

H11: A brownies tésztát összeállítottam, a sütő felmelegedett és betettem 25 percre minimum. Ezalatt a pizzatészta másik felét is elkészítettem, formáztam és másodszor is kelesztettem,30-40 percig.

F12: kisült a brownies, ment helyére a két darab pizza, ami másodszor is átkelt. Lekentem tojással és szórtam a közepét magokkal. Pirított napraforgóval és tökmaggal. 15-18 perc alatt kisült, 180 fokon. Délre készen állt minden. Imádtuk. Újramelegítve is finom.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...