2010/09/16

"őrségi" kölesmálé


az őrségi nyaralás előtt az volt a tervem, hogy az egy hét alatt a helyiektől ellesek pár sajátos főzési fogást. Erre megvolt minden esélyünk, hisz egy családi farmon laktunk, de az élet másképp hozta, a házigazdáinknak nem volt ideje ilyesmire... Úgyhogy maradt a vendéglőzés - kóstoltunk persze dödölét, rántott vargányát, korhely halászlét, pisztrángot, a híres tökös-mákos rétest. De a kölesmálét, amiről csak hallottam eddig, no azt nem sikerült megkóstolni.

A http://www.velemer.hu/ és az http://www.orsegitelehaz.hu/ oldalak segítettek nekem, így csináltam meg ezt a tepsis édességet. Először óvatosan kis adagot, az ördög nem alszik... Még nem ajánlom elkészítésre, ugyanis csiszolgatnom kell rajta. A tészta csuda rondán nézett ki, amikor betoltam a sütőbe, de gondoltam, ráérek utána kidobni... Nos végül nem kellett, de nekem kicsit kemények maradtak a kölesszemek és az íze sem volt még az igazi. Ezért megmártottam egy kis csokikrémben, hogy segítsek a helyzetén. Így már jobb. Persze így meg egyáltalán nem őrségi - de azt majd legközelebb...

10 dkg hántolt köles
2,5 dl tej
2 tojás
2,5 dkg vaj
2 ek nádcukor

és a recept még ezeket ajánlotta, de én egyáltalán nem tettem bele:
tetejére tejföl
lekvár

bajban voltam, mert a kölest nem írja, hogy főzzük meg, hanem csak leforrázni kell a tejjel. Menet közben megkóstoltam, de nem puhult meg ezalatt.
Belekevertem a többi hozzávalót is: kikevertem a tojássárgáját a cukorral és a vajjal, majd a felvert fehérjét utánuk forgattam.

Híg volt, rosszul nézett ki. Előmelegítettem a sütőt és bele a szilikonformában a "tésztám", és kb. 25 percet sütöttem 160 fokon. Hagytam a sütőben kihűlni, és láss csodát, így már szeletelhető volt. Szép kis négyzetekre vágtam, és megmártottam csokiban (augusztusi postomban a leírása: csokimáz) a kockák egyik felét, mert az íze nagggyon natúr volt. Mostmár ehető, de javításra szorul.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...