2011/10/25

orange meringue pie - habos narancsos csokipite

ok, még csak október végét írunk, de már az agyam a decemberi menükön, sütiken-bonbonokon pörög. Találtam egy számomra érdekes receptet és szeretném kipróbálni, mert krémes sütiket eddig nemigen sütöttem. Ma ennek a narancsos sütinek lesz a főpróbája. Receptötlet Gingertől.



Használtam hozzá :)
1 kislábos
1 keverőtál
1 habtál
1 csatos tortaforma

bosszúság: nincs normális habverőm, csak botmixer egy csőedénnyel és ezzel-ebben nem lehet felverni a cukros fehérjét keményre. Sajnos ezért a fölső réteg kb. egyharmada a tervezettnek. Csinos csúcsos-kemény habot akartam.

a tésztájához:
18 dkg liszt
2 ek porcukor
12 dkg hideg vaj
2-4 ek víz
kakaó 1-2 ek

a narancskrémhez:
3 dkg liszt, 1,5-1,5 dkg kukoricaliszt és keményítő
15 dkg cukor
3 narancs leve és héja
4 dkg vaj
6 sárgája

a habhoz:
6 fehérje
10 dkg cukor
vanília vagy aroma
fél tk keményítő

a tésztát összerakni sem időben, sem tehetségben nem egy nagy mutatvány. Míg elpakolom az ebédet, kvázi közben összegyúrom a tésztáját és bedobom a hűtőbe.

A 3 narancsot félbevágom és a préssel kinyomom a levét. (a héját a nagy séfkésemmel leszelem kis fecnikre, hogy a fehér részéből minél kevesebb maradjon rajta, majd félreteszem megszáradni. Ez nem ehhez a sütihez kell, de készülök az ünnepi ízesítésekre, ott jól fog jönni egy kis házi aprított-szárított narrancshéj. Aprítógépben összetöröm, majd ha megszáradt, és szintén szárítom pár napig, aztán lehet eltenni.)

A krémhez kimérem a hozzávalókat  és a kislábosban felteszem a tűzre (kivéve a vajat és tojást, ezeket majd levéve a tűzről csak belekeverem), sűrűvé főzöm és félreteszem hűlni. Ezalatt sütöm meg a tésztát, 2*10 perc 180 fokon. Az első tíz perben sütőpapíron babot teszek rá nehezéknek, ezt később leveszem róla.

Minden előkészítve, jöhet az összerakás! A habot felverem a cukorral (!), a kissé kihűlt tésztára rákenem a narancskrémet, majd a tojáshabot. 10 perc alatt 220 fokon rábarnítom.


Kóstolás után tovább jár az eszem. Valahogy az összhang nem teljes. A  tésztája nagyon csokis, keserű, a krém jó narancsos-savanyú, a teteje meg édes. Na majd még kipróbálok vele valamit.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...