2011/10/31

dám combja szeletben, steakkrumplival

jó, jó, tényleg nagy szerencse, hogy ilyen könnyen hozzájuthatok a vadhúshoz - ha már lehet, ki is használom a lehetőséget. Hozzáértők azt mondják, hogy a dám húsából mindenféle húst lehet készíteni - csirkét, disznót, szarvast :-) - szóval olyan puha és inkább semleges, nem sötét a húsa, mint a vadaknak. Mi nagyon szeretjük.

Az ebédhez:
egy centi vastag dámszeletek, 75 dkg kb. (4 személyes vendégségre készült és másnap még hárman jóllaktunk belőle), húspuhítóval bedörzsölve és dijoni mustárral megkenegetve szeletenként.

egy éjszaka pácban állt:
olívaolaj, vadfűszerkeverék, feketebors, oregano, jó sok fokhagyma megtörve. A savasság okán vagy bor vagy borecet 1 evőkanállal. 1 ek cukor. Ezt összeráztuk és zárható tetejű dobozban belehelyeztük a szeleteket és jó éjszakát.

Sütése: fokhagymás kacsazsírt teszünk egy tepsibe, hozzá még félbevágott fokhagymákat, bele a husikat és a páclének a sűrűjét rászedegettük a tetejére. Alufóliával lefedtük és 130 fokon másfél órán át sütöttük. Legkorábban a sütés kezdetén szabad csak megsózni, de legjobb, ha akkor sem. Mi pár szelet füstölt sós szalonnacsíkot tettünk a tetejére, abból elég só kioldódik.

Sárgahéjú krumplit körömkefével megtisztítunk alaposan, kockára vágtunk és héjában sütjük. Fűszeres olajat keverünk (ebben lehet bors, oregano, bazsalikom, kömény, ízlések szerint) és átforgatjuk benne a krumplit. Tepsire terítem és 230 fokon legalább egy órán át sütjük, mennyiségtől függően, pirosas-égettre.

Egyetlen szomorúságom, hogy fotózni nem volt esélyem, de az íze az mennyei volt. Bátran ajánlom vendégvárónak, mert a hús és a krumpli is magában elvan, nincs olajszag semmi és jól elő lehet készíteni. Viszont azzal számolni kell, hogy mivel a sütési hőfok igencsak eltérő, ezért együtt nem lehet a krumplit és a husit sütni.

Kép helyett egy történet: Ma a környékben kirándultunk, a Gemenctől nem messze, Sötétvölgyben, toltuk-toltuk a gyerekkocsit, mert kisfiam elfáradt közben és az erdei úton egy dám-pár díszelgett előttünk. Csodáltam, hogy a nagy zaj ellenére nem messze tőlünk ugrottak át az ösvényen. Élmény volt!




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...