Első menet:
20 dkg bl80 liszt
20 dkg öregtészta
2 dl víz
1,2 élesztő
Első kelés, 2,5 óra.
Második menet:
a fentiek, plusz hozzá 35 dkg liszt
2 tk só
1 dl joghurt
1 ek olaj
10 dkg sült sütőtökpüré, hidegen, összenyomkodva
dagasztás, második kelés 2 óra.
A formázás 10 perc, négyzetes lapokat kell hajtogatni, 10 buci lesz belőle, részletek itt, limaránál.
És ismét egy jó ötlet: én régóra bosszankodom, hogy ha megszórom a kenyereket, zsemléket magokkal, biztos, hogy a szeletelésnél a konyhakőre pereg az összes, nem a számba. Most úgy küszöbölöm ezt ki, hogy a tésztakupacok alá (!) teszem a csippentés napraforgó magot (mozsárban picit megdolgoztam, hogy az íze jobban kikandikáljon). Így belesülnek a tészta aljába és finoman ízesítik azt.
200 fokos gőzös sütőben 20 perc. Sütés előtt a zsemlék tetejét liszttel és durva sóval finoman érdemes beszórni. Rusztikusabb lesz tőle. Én 8 bucit egy nagy tepsibe tettem, kettőt külön egy kicsibe. Szeretem, ha a péksütik egy kicsit összekelnek és az oldalukon ez meglátszik, úgy kell szétválasztani őket. Ha teljesen szabályos zsemléket akarunk azonban, akkor 5 buci egy tepsi.