2010/10/02

croissant


meglepetésképp igazi házi croissant-t terveztem készíteni. Limara azt mondja, van egy expressz változata, na lássuk csak. http://limarapeksege.blogspot.com/2009/03/express-croissant-reggelire.html

35 dkg simaliszt
fél pohár joghurt, 1 dl tej
fél kk só, 3 ek cukor, 1 tojás, 2,5 dkg élesztő
külön:
13 dkg hideg vaj

Péntek 6-kor kezdődik a műveletsor. Előkészítem a hozzávalókat, fél adagot készítek, ez is elég 8 db-hoz. (Utólag kiderül, hogy 16-hoz elegendő, mert kisebb tekercseket akartam, úgy könnyebb falni.) A hűtőben pihentetem, ahogy kell.
Aztán jön a hajtogatás helyetti rész. Este fél kilenc. 8 kis kupacra osztom a tésztát, egyenként kinyújtom kör alakúra és a lereszelt vajat (ez a zseniális fogás benne) emeletenként rászórom. Gyorsan kell dolgozni, mert a vaj összeáll az ujjbegyemen. Kaptam eztán egy viszonylag kicsi tortácskát - 8 lap tészta, közte a buckás vajreszelék. Hogy lesz ebből cikkekre vágható körtészta?!
Szépen nyujtófával ezután ellapítom - nagyon jó az állaga, szép sima és ruganyos tészta, persze lisztezem, de semmi vész. Kinyújtom  4 mm-re, formálódik a kör is. Eztán a pizzavágómmal dolgozom, és 16 körcikket vágok. A külső szélét egyenként még bevágom kb. 2 cm mélyen, hogy a tekerésnél tudjon ívben hajolni. Feltekercselem a széles végétől és mehet a hűtőbe egy éjszakára.

Persze hajnalban előbb ébredek a kelleténél és látom, hogy áramszünet van!!! Jaj. De szerencsére megoldódik és előmelegítem a sütőt, tojással bekenem a sütiket. Nálam a croissant-ok 20 perc alatt sülnek a 200 fokos sütőben szép pirosasra.
Kis üröm az örömben, hogy a legaljára a szilikonos formát teszem 4 croissantnal (mert már nem fért a tepsibe, mivel megkel még odabent is), ennek az alja, mármint a formának - elég. Lukasra. A romantikus reggeli croissant illatba egy kis égett szilikon vegyül. :) Pikáns.

De a croissant íze, az állaga, a színe - mintha egy bécsi kávéházban reggeliznénk! Legközelebb a vajból kicsit kevesebbet teszek bele, ne "izzadjon" annyira.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...