A hamburgerzsemle tésztája Limarától való. 9 db zsemléhez kellett:
60 dkg liszt (50 bl80, 10 félfogós)
2 dkg élesztő
2 dl langyos tej
1 tk só, 2 ek cukor
2 ek olaj
1 tojás
tetejére vizes tejföl
A fentieket a kenyérgépemmel kevertettem és kelesztettem össze, kb. másfél órát vett igénybe. Duplájára kelt, szép fényes tészta lett, kiomlott a tartályból, ahogy borítottam. 9 felé szedtem kis darabokra és lefedve 10 percig pihentettem. Majd a jól bevált körkörös alágyűröm mozdulatokkal elkészültek a zsemlék. Letakar, pihentet legalább fél órát, hogy megint duplájára keljen. Lekentem a tetejét a tejföllel, mert a tojás az bizony elfogyott és 180 fokon 18 perc volt. Rácson hűlt egy órát, aztán szeltem ketté. Mondtam, hogy 9 darab lesz belőle?
A belevaló húspogácsa:
fél kiló marhahús darálva (ebből 4 szelet pogácsa lett, de nyugodtan lehet 8 szelet is, annyira sok és vastag - rajtam ki is fogott)
fokhagyma, vöröshagyma, oregano
só, bors, paprikamagolaj - ízlés szerint
igen, tojás nincs benne!
Összeszerelés:
1. a még meleg húspogácsára egy-egy szelet cheddar sajtot borítani, hogy ráolvadjon. (ez a Felszab téren a mikróban ment, nagyon csilingelt, mikor elkészült...)
2. lilahagyma, paradicsom szigorúan karikákra
3. csalamádét, salátát, öntetet elővesz
4. bacont megpirít
5. zsemlét félbevág és megpirít a belső felén.
6. tornyot halmoz tetszés szerinti sorrendben. Az autentikus: alulra a salátát, paradicsomot, hagymát, rá a husit, sajtot, bacont, öntetet
Jó étvágyat hozzá!