2011/03/13

hagymás pogácsa



A tésztája krumlistésztán alapszik, de az intenzívebb íz az a hagymáé kétségtelenül. A mennyiségből 2 tepsi sült ki, nálunk rögtön a fagyasztóba ment 3 kis zacskóval, a maradék pedig frissen elfogyott.

Hozzávalók:

2 közepes krumpli főzve
50 dkg liszt
1 ek só
13 dkg vaj
1 kispohár tejföl
1 tojás (plusz mégegy a kenéshez)
2,5 dkg élesztő, kis tej, cukor
1,5 vörös és lilahagyma vegyesen, megpirítva

Szeretem a tejfölös tésztákat, nagyon jó dolgozni vele. Itt összeállítom a hozzávalókból a tésztát. Az élesztőt kicsit "elindítom" a tejjel és cukorral. A liszt, kihűlt törtkrumpli, kockázott vaj, só, tojás elegyre öntöm, gyúrni kezdem. A tejfölt szakaszosan adagolom hozzá, nem biztos, hogy mind kell majd. Szép fényes, ruganyos tészta kell belőle. Egy órát pihentetem, kelesztem.

Ha letelt az ő ideje, kinyújtom ujjnyira, megszórom a pirított hagymákkal, hajtogatom. Balról áthajtom a harmadát, majd jobbról rá a maradékot, a kövér csíkot pedig alulról ráhajtom a harmadáig és felülről aláhajtom. Ekkor egy kb. négyzet alakú tésztám van. Sodrófával kinyújtom. Kis pogácsákat szaggatok, sütőpapíros tepsire teszem és várakozok jó fél órát még, hogy keljenek csak tovább. Ha ez kész, akkor lekenem tojással, csíkozom, magozhatom (vagy reszelt sajt, bármi) és forró 200 fokos sütőben kisütöm. Nem érdemes nyitogatni a sütőt, a tojásos teteje jelzi, hogy mikor kész - ha szép aranybarna.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...