2011/03/28

maceszgombóc


a maceszgombós egy klasszikus étel, vallási meggyőződéstől függetlenül is. Finom, mutatós levesbetét - emellett a levesbe sem tészta, sem krumpli nem szükséges. Akkor az igazi számomra, ha könnyű, fűszeres, átfőtt és szépen megtartotta a gombóc formáját. Ma ilyen sikerült.

7-8 dkg maceszlap, a feléből lisztet őrölök, a másik felét hideg vízbe áztatom pár percre
2 tojás, kettéválasztva. A fehérjét kis cukorral kemény habbá verem
só, bors, petrezselyem, gyömbér
2 ek zsír

FűszerésLélektől ellesve a következő módon készült:

Kinyomkodom a megpuhult maceszlapokat és összekeverem a fűszerekkel, sárgájával és a zsiradékkal. Végül két részletben hozzákeverem a habot. Először egy kanállal csak, ezzel fellazítom a masszát, aztán a többit, hogy már csak beleforgatni kelljen a kemény habot, így nem törik. Pihentetem a hűtőben fél órát, de nem árt neki, ha több. (állítólag lefagyasztani is jó)

Vizet forralok, sósat és ebben főzöm ki a vizes kézzel formázott kis gombócokat. Minimum 25 percig főzöm, hogy a közepe se maradjon nyers. Eztán teszem a húslevesbe.

13 gombócom lett a mennyiségből.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...