2011/06/27

fánk öt perc alatt


a magazinok ilyen hangzatos címeket osztogatnak a könnyű receptek mellé, aztán közben meg rájössz, hogy van az fél óra is. Nos, ezt a fánkot csak igen belassulva lehet hosszabb ideig készíteni, mint 5 perc, illetve igaz-ami-igaz, a sütési idő nélkül, mert az még 5-7 perc. A sütőporos lágy tészta miatt eleve sietni kell vele, hisz míg az élesztőnek idő kell, hogy dolgozzék, addig a sütőporos tésztának kifejezetten árt, ha sokat áll.

1 tojás
1 joghurt
1 vaníliás cukor
1 sütőpor

10 ek liszt

A fentieket egy tálban összekevered, de figyelem!, az olajat már az összeállítás előtt kezd felizzítani, mert az tovább tart, mint maga a tészta keverése. Leveseskanállal a bő olajba szaggatom. (Előnye még a sütőporos tésztának, hogy nem szív magába annyi olajat, mint a kelesztett, élesztős változatok.)

Ezek a kis gömböcök azonban olyan kis ravaszak, ficánkolnak az olajban, meg-megfordulnak, pörögnek, úgyhogy résen kell lenni, nehogy mindig ugyanaz az oldala süljön. A sütés maga 160 fokon oldalanként 2 perc, de inkább a színe alapján igazodj el. Az adagból 16 pici fánkocska lett (evőkanál méretű tészta egy kicsit megduzzad az olajban).

a recept számos gyűjtőoldalon fent van, onnan ollóztam én is.


(Kicsit kínzás azonban, hogy én tisztító napokat tartok, ezért hiába lesz mindjárt finom fánk illat, én csak szagolom majd...)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...