Recept gyűjtemény képekkel, főzési tippekkel, főleg pékáruk, kifli-zsemle-kenyér-pogácsa-lepény féleségek. Könnyű receptek, vadhúsok és tészták, levesek és krémek a családunk mindennapjaiból. Mit főzzek ma? Főzz velem!
2011/11/26
mézes advent első vasárnapjára
advent első vasárnapjára szépen rendben kisültek az első mézeskalácsok. A fő tematika az állatok - a gyermek kedvéért -, de fel lehet fedezni itt-ott a karácsonyi motívumokat is. A tavalyi tésztán nem érdemes változtatni. A tészta nem is ragad annyira, mint gondolnánk, én fakanállal keverem egészen míg összeáll és ekkor még kézzel gyúrom kicsit. Hűtőben meg kell pihentetni, legalább egy napot!
Érdekes tapasztalat, hogy tavaly akácmézet használtam, idén vegyes virágmézet. Nos a tavalyi jóval édesebb méz, a következő sütéshez megint azt választom, mert így túlságosan dominál a mézes fűszerkeverék íze, és nincs, ami "megtámassza" az erőteljes ízét.
A képen a fiam kedvenc figurája (még írókázás előtt). Felismerhető, nem?
13 dkg méz és 10 dkg vaj (vaj, nem margarin)
ezt mikroban összeolvasztom, langyosra hűtöm.
17 dkg porcukor, 2 egész tojás, csapott tk szódabikarbóna és 1/3 zacskó kész mézesfűszerkeverék
ezeket turmixban összeaprítom.
A két cuccot összekeverem fakanállal és 50 dkg liszttel tésztává keverem, gyúrom. Nem lesz kemény. Mehet a hűtőbe, egy napra, két napra, ahogy kijön a lépés. Sütése: 180 fokon 8-12 percig. Az első tepsi után már a színe alapján látod, h mikor jó. Függ a vastagságától és a sütési módtól is, én nem légkeverem.
Ebből a mennyiségből 4 tepsi kis forma lett, lazán elhelyezve.