Recept gyűjtemény képekkel, főzési tippekkel, főleg pékáruk, kifli-zsemle-kenyér-pogácsa-lepény féleségek. Könnyű receptek, vadhúsok és tészták, levesek és krémek a családunk mindennapjaiból. Mit főzzek ma? Főzz velem!
2012/03/31
pettyes folyami pisztráng
Karácsonykor ő volt a főétel, de kevésbé ünnepi alkalmakat is nagyszerűen feldobhat ez a halétel. Mutatós darab. Érdemes jó minőségű halat venni, lehetőleg egyenesen a termelőtől.
Kezdjük az egyszerűvel, sima főtt rizs volt a köret, én bő vízben, olaszosan szoktam főzni.
A gombamártás vargányából készült. Ezt mélyfagyasztva vettem ünnepek előtt, nem olcsó, de nagyon ízletes és a fagyasztóban még mindig van belőle, pedig már egy-egy darab húsleveseket is ízesített és a mai gombalevesbe is került kettő, csak ízesítésnek a csiperke mellé. Szóval gazdaságos luxus. :-)
A gombamártásom. Vajon kevés hagymát pirítottam. Majd szalonna aprón, fokhagyma és a gombák félbevágva. (Elég aprók) Összepárolom, ízesítem sóval, borssal, borókával. Ha puhák, mehet egy kis tejszín és egy utolsó összeforralás.
Na és a pisztráng.Tisztítva, félbevágva kaptuk. Belsejébe halfűszer keverék került bedörzsölve és 2-2 szelet bacon. A külsejét beirdaltam, bele fokhagymák, kívülről só és bors bőven. Sütőben sütöttem ki, kb. 40 percig alufólia alatt, majd a grillfokozattal rápirítottuk a tetejét, hogy ropogjon.
2012/03/19
paprikás kifli
Címkék:
kifli-zsemle-perec,
péksüti,
pirospaprika
ma tisztára paprikás hangulatban voltam - készült lecsó, paprikás csirke és ráadásul paprikás kifli is. Elmondanám, hogy rég ettem ilyen jóízűen: a frissen kisült kiflit mártogattam a lecsós lábosba, hmmm, nem látta senki. Valami isteni lett mindkettő!
Reggeli alatt hamar megdagasztattam a tésztát. Egy evőkanál igazi bajai paprikától (házi) ilyen csodás színe lesz. Én nem közvetlenül a hozzávalókhoz kanalazom, hanem a folyadékban oldom fel, így könnyebben elkeveredik.
Paprika nélkül is érdemes lesz ezt a kiflireceptet megsütni, mert gyönyörűen foszlik! Tetejére darabos sót és köményt szórtam. Kisfiammal nyújtottuk, formáztuk, hát azt látni kellett volna! Csudára élvezte!
A tészta Limara után:
20 dkg öregtészta
50 dkg kenyérliszt
2 dkg élesztő
1 tk cukor, 1 ek pirospaprika, 2 tk só
2 dl tej
2 ek tejföl
3 dkg vaj
Ezeket mind beteszem a dagasztógépbe és kb. 10 perc alatt ruganyos tésztát gyúrok. Kelesztem duplájára, 10-12 felé osztom golyókká. Pihen egy kicsit. Majd golyónként oválisra nyújtom, vékonyra, feltekerem és kiflire formázom. Sütőzacskóba teszem, megszórom sóval, köménnyel és megint a duplájára kelesztem. Én két szinten sütök egyszerre, az alsó mindig tovább kell hogy benn maradjon. A sütés 15-20 perc 220 fokon.
Reggeli alatt hamar megdagasztattam a tésztát. Egy evőkanál igazi bajai paprikától (házi) ilyen csodás színe lesz. Én nem közvetlenül a hozzávalókhoz kanalazom, hanem a folyadékban oldom fel, így könnyebben elkeveredik.
Paprika nélkül is érdemes lesz ezt a kiflireceptet megsütni, mert gyönyörűen foszlik! Tetejére darabos sót és köményt szórtam. Kisfiammal nyújtottuk, formáztuk, hát azt látni kellett volna! Csudára élvezte!
A tészta Limara után:
20 dkg öregtészta
50 dkg kenyérliszt
2 dkg élesztő
1 tk cukor, 1 ek pirospaprika, 2 tk só
2 dl tej
2 ek tejföl
3 dkg vaj
Ezeket mind beteszem a dagasztógépbe és kb. 10 perc alatt ruganyos tésztát gyúrok. Kelesztem duplájára, 10-12 felé osztom golyókká. Pihen egy kicsit. Majd golyónként oválisra nyújtom, vékonyra, feltekerem és kiflire formázom. Sütőzacskóba teszem, megszórom sóval, köménnyel és megint a duplájára kelesztem. Én két szinten sütök egyszerre, az alsó mindig tovább kell hogy benn maradjon. A sütés 15-20 perc 220 fokon.
2012/02/07
fonott fehérkenyér
Ez a Limara jól megtréfált engem! Gyanútlanul megsütöm a scali receptjét, és este 7 után "kénytelen" voltam frissiben 3 szeletet is befalni belőle, puha vajjal a tetején! Huh, de finom! Omlós-foszlós, de nem kalács, isteni szezámíze van és a héja, nos, az nagyon ropog.
Az öregtésztás változatot sütöttem meg.
25 dkg öregtészta
28 dkg kenyérliszt
2 tk porélesztő
2 ek tej
2 ek olaj
1,5 tk só
csipet aszkorbinsav
1,6 dl víz
a dagasztógépben egyneműre ügyködöm és kétszeresére kelesztem. 3 gombóccá formálom, egyenként rudakat sodrok belőlük. Vizes kézzel átsimogatom a rudakat és szezámmagban megforgatom - ragad, ahova ragad. Majd sima hármas fonással összefonom, átültetem sütőpapíros tepsibe és ismét megkelesztem, megtámasztva a két oldalát.
200 fokon 35 perc körül sül ki.
2012/01/31
fahéjas kalácsgolyók
Gömbös süti, ahogy a kisfiam hívta. Olyan, mint a Ferdinánd kalács és mikrózva harmadnap is puha-finom. (ma a fagyasztóból vettem elő és vanília sodóval a tetején fogjuk ebédre megenni.)
Az ihletet ezúttal sajtkukac adta a majomkenyerével. Remek kis recept, köszönet érte! Nem egy diétás darab, de ez előfordul a legjobb kajákkal is...
hozzávalók:
500 g búzaliszt
1¼ bögre tej
1 zacskó porélesztő (7g)
1 tk só
5 ek cukor
5 ek olvasztott vaj
1 tojás
ezekből szép tésztát dagasztatok a gépemmel és megkelesztem. Ezután diónyi golyókra formálom őket és a következő keverékben megforgatom. Először olvasztott vajban, utána egy fahéjas-cukros keverékben.
a fahéjas-cukros mázhoz
110 g vaj
2 tk fahéj
1¼ bögre barnacukor
Sütőpapírral bélelt tepsiformába egyenként szépen belerakosgatom, egymásra is mehet, ahogy kijön a lépés, mégegyszer kelesztem és megsütöm. 180 fokon 40 perc.
tortilla kukoricalisztből
Címkék:
juhtúró,
péksüti,
pogácsa-buci-lepény
a világ legegyszerűbb uzsonnája, frissen sülve remek. Egy tortilla lepényke, amihez csak só, liszt és víz kell. Ezúttal kukoricalisztet és sima búzát kevertem, kis só még és víz hozzáadásával félkemény tésztakupacot gyúrtam pár perc alatt. A vizet folyamatosan adagolom, csorgatom, úgy, hogy először csak egy ujjammal oszlatom a lisztben, hogy ne ragadjon rá mindre. Majd mikor jobb állagú, a tenyeremmel is beszállok a műveletbe.
A tésztát pihentetem fél órát, nagyjából körökre nyújtom vékonyra és olaj nélkül, serpenyőben foltosra, barnásra sütöm mindkét oldalát. A sütés befejeztével vajjal vékonyan átkenem, a felére juhtúrót kenek és aprított salátakeverékkel jól megpakolom. A másik felét ráhajtom, ilyenkor még meleg, szépen hajlik. Ha magokkal i megszórjuk, az jót tesz neki, ilyenkor érdemes a túróra szórni és kicsit belelapogatni, hogy evéskor se hulljék szanaszét.
répás, diós kuszkusz
Címkék:
dió,
édeskömény,
köret,
masala,
nemzetközi,
répa
a lejegyzésekre és főleg a fotózásokra mostanában kevesebb időm maradt, így történhetett, hogy lemaradtatok a szarvas steakemről, amihez kolbászos kuszkuszt kínáltam köretnek. Nos, ebből a kuszkuszból, illetve még az ízesítetlen állapotából maradt mára, amiből most elkészült ez az egészséges kis köret.
fél vöröshagyma
kis olívaolaj
édeskömény mozsárban törve
dió mozsárban törve
meat masala fél kiskanállal
gyömbérpor fél kiskanállal
csíkra reszelt 1 db répa
a hagymát olajon félkészre pirítottam, hozzádobtam az édesköményt a dióval, ezzel is pirult, majd rá a masala, gyömbér. Kicsit később a répa és szinte azonnal hozzá a kész, puha kuszkusz és ezeket jól összeforgatom. A répa oly vékonyka, hogy külön nem is kell párolni, így roppanós, friss íze és állaga lesz. Újramelegítésnél egész kevés víz mehet bele, hogy ne száradjon ki. Isteni!.
fél vöröshagyma
kis olívaolaj
édeskömény mozsárban törve
dió mozsárban törve
meat masala fél kiskanállal
gyömbérpor fél kiskanállal
csíkra reszelt 1 db répa
a hagymát olajon félkészre pirítottam, hozzádobtam az édesköményt a dióval, ezzel is pirult, majd rá a masala, gyömbér. Kicsit később a répa és szinte azonnal hozzá a kész, puha kuszkusz és ezeket jól összeforgatom. A répa oly vékonyka, hogy külön nem is kell párolni, így roppanós, friss íze és állaga lesz. Újramelegítésnél egész kevés víz mehet bele, hogy ne száradjon ki. Isteni!.
2012/01/11
májas húspástétom fácánnak melléből
egy húslevesnek igazi mély ízeket ad a fácán, de a melle húsa száraz, ezért az most sem fogyott el. Kár lenne érte, nosza, ledaráltam. Hozzákevertem kenőmájast, tejfölt, vajat, aprított lilahagymát, némi medvehagymás mustárt, majd sóval, borssal, citrommal kiegyenlítettem az ízeket. Nehéz egy kenőkrém esetén az arányokról írni, mivel ez menet közben derül ki - kicsit még ebből, kicsit még abból kell. A lényeg, hogy egy puha, kenhető és egyenletes állagú krémet varázsoljunk belőle.
Ezek a kenőkrémek pirítóson a legfinomabbak, én olajbogyót eszegettem mellé, parmezánforgácsokkal.
Ezek a kenőkrémek pirítóson a legfinomabbak, én olajbogyót eszegettem mellé, parmezánforgácsokkal.
2012/01/06
tavaszi saláta az újévben
Címkék:
dió,
parmezán,
petrezselyem,
saláta
jó, én nem mondom, hogy összességében ez olcsó, de a finom hozzávalók miatt az összhatás tökéletes is! Friss ízekre vágytam ma délután, ráadásul reggel a zöldségesnél kivételesen szép petrezselymet is kaptam, és ugye az milyen egészséges is - szóval, eldöntetett.
hozzávalóim:
salátalevél keverék (bolti)
1 kis paradicsom
2 szár petrezselyem levelei (ettől csuda friss íze lett)
pirított dióbél egy kevés rámorzsolva
fekete olíva (Kalamata- hú, de jót nyaraltunk ott régen!)
parmezán (parmigiano reggiano) forgácsokban
szezámmag, lenmag, só, bors
egy félcsipet szárított narancshéj
fentieket értelemszerűen aprítom és összekeverem olajjal (omega 3-6-9 keverék, Vom Fass - az utolsó cseppeket használtam el rá) és némi köménymagolaj
Tedd vidámmá kis környezeted 2012-ben is! Ez az én kívánságom az Olvasónak.
hozzávalóim:
salátalevél keverék (bolti)
1 kis paradicsom
2 szár petrezselyem levelei (ettől csuda friss íze lett)
pirított dióbél egy kevés rámorzsolva
fekete olíva (Kalamata- hú, de jót nyaraltunk ott régen!)
parmezán (parmigiano reggiano) forgácsokban
szezámmag, lenmag, só, bors
egy félcsipet szárított narancshéj
fentieket értelemszerűen aprítom és összekeverem olajjal (omega 3-6-9 keverék, Vom Fass - az utolsó cseppeket használtam el rá) és némi köménymagolaj
Tedd vidámmá kis környezeted 2012-ben is! Ez az én kívánságom az Olvasónak.
2011/12/02
házi trüffel -kedtem
Az ajándékdobozba ma ezt a négyféle ízesítést pakolom. A külseje is más és más, hogy könnyebben lehessen válogatni belőlük. Mogyorókrokanttal díszítettem a mogyorókrémeset, a marcipángolyós az csokireszeléket kapott a tetejére, a karamellás pedig tejcsoki bevonatos. És a legszabályosabb golyócskák gesztenyések.
Most nézd meg, hogy milyen omlósan finom lett! Kicsit elölhagytam az asztalon, megolvadt:
a gesztenyést simán gesztenyemasszából golyóztam és aztán bevonóztam ét- és tejcsokival. Legközelebb érdemes a gesztenyekrémet is kikeverni mással, így elég tömény. :-)
a mogyorókrémes trüffel bolti mogyorókrémből való, jobbik fajtából, magas mogyorótartalommal. Ezt borítottam a marcipánnal, majd a külső borítás. Ez Mozart kugel-ízű.
a marcipános trüffel egy pici golyó marcipán, körötte csokikrém, aztán a borítás
(a marcipán: az aprítógépbe került 10 dkg mandula, majd 7 dkg porcukor. Ehhez a keverékhez hozzáadtam 1 kupica rumot és némi vizet és kézzel összedolgoztam. Alufóliába csavartam és a hűtőbe tettem, sokáig eláll. Lehet ételszínezékkel bármilyen színűre gyártani. )
(a csokikrém: 20 dkg étcsoki, 1 dl tejszín, 5 dkg vaj, rumaroma)
a karamellkrémes trüffel pedig a házilag készített karamellkrémből kiskanálnyi a csokikrém belsejébe, és úgy burkoltam.
(a karamell: Tubusos sűrített tej kell hozzá mindössze, meg három óra. A tubusból egy üres befőttesüvegbe nyomom a tartalmát, bezárom és kis lángon egy vízzel teli lábasban karamellizálom. A lábasba annyi vizet tégy, hogy a sűrített tej szintjénél kicsit magasabbra érjen és fedd le. Lágy krémes jódolog lett belőle.)
A burkolata mindnek jóféle étcsokoládé gőzön felolvasztva, abba hempergettem meg őket.
Egyenként papírkapszlikba majd a díszdobozba került. Így elsőre 30 darab lett, a bevonáshoz 3 tábla 100 gr-os csoki kellett!
Most nézd meg, hogy milyen omlósan finom lett! Kicsit elölhagytam az asztalon, megolvadt:
a gesztenyést simán gesztenyemasszából golyóztam és aztán bevonóztam ét- és tejcsokival. Legközelebb érdemes a gesztenyekrémet is kikeverni mással, így elég tömény. :-)
a mogyorókrémes trüffel bolti mogyorókrémből való, jobbik fajtából, magas mogyorótartalommal. Ezt borítottam a marcipánnal, majd a külső borítás. Ez Mozart kugel-ízű.
a marcipános trüffel egy pici golyó marcipán, körötte csokikrém, aztán a borítás
(a marcipán: az aprítógépbe került 10 dkg mandula, majd 7 dkg porcukor. Ehhez a keverékhez hozzáadtam 1 kupica rumot és némi vizet és kézzel összedolgoztam. Alufóliába csavartam és a hűtőbe tettem, sokáig eláll. Lehet ételszínezékkel bármilyen színűre gyártani. )
(a csokikrém: 20 dkg étcsoki, 1 dl tejszín, 5 dkg vaj, rumaroma)
a karamellkrémes trüffel pedig a házilag készített karamellkrémből kiskanálnyi a csokikrém belsejébe, és úgy burkoltam.
(a karamell: Tubusos sűrített tej kell hozzá mindössze, meg három óra. A tubusból egy üres befőttesüvegbe nyomom a tartalmát, bezárom és kis lángon egy vízzel teli lábasban karamellizálom. A lábasba annyi vizet tégy, hogy a sűrített tej szintjénél kicsit magasabbra érjen és fedd le. Lágy krémes jódolog lett belőle.)
A burkolata mindnek jóféle étcsokoládé gőzön felolvasztva, abba hempergettem meg őket.
Egyenként papírkapszlikba majd a díszdobozba került. Így elsőre 30 darab lett, a bevonáshoz 3 tábla 100 gr-os csoki kellett!
2011/12/01
mozart golyó / bonbon / kocka
elérkeztünk hát ide is! Gyártom a pralinéket, bonbonokat, az elmúlt hetekben 8-10 féle ízkombinációt gyűjtöttem, ezeket mind ki kéne ám próbálni. Az ajándékcsomagok részei lesznek, így biztosra kell mennem. Elsőként a Mozart golyó kísérlete történt meg, tanulva bonbonmániától. Kockásítva.
Marcipán, csoki-ganache, mogyorókrém kellett hozzá csupán, meg bevonócsoki. No meg a legendás türelmem...
A marcipánt házilag készítem, leírása itt. Ehhez 10 dkg mandulából készült mennyiséget használtam. A mogyorókrém ezúttal bolti, a csoki-ganache pedig 10 dkg csoki+ fél deci tejszín+ kis vaj+kis reszelt narancshéj.
A marcipán masszát kinyújtottam két téglalappá, a dobozom volt a méretezés alapja. Vigyázat, nehezen nyújtható, szakadozik, néha foltozni kell. De miután úgyis csoki fedi majd, nem érdemes feladni...
Az egyik kinyújtottat a doboz aljára fektettem sütőpapírra, majd mogyorókrémmel megkentem, áthűtöttem. Majd rákentem a csokikrémet is, megint áthűtöttem. Végül finoman ráborítottam a másik nyújtott marcipánt. Pisztácia reszelék még nagyon hiányzott belőle, ez most nem volt itthon sajna.
Miután jól megdermedt minden, olvasztott csokiba mártogattam és roppanósra hűltek a hűtőben. Ezúttal nincs díszítés rajta, olyan hamar eltűnt...
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)