Szenteste napján ebédre ettük ezt a finomat. Ami a tetején úszik kenyér, azt a kacsamell pirításához használt tepsiben sütöttem pirosra, a sötét pöttyök a fokhagymadarabkák.
A leveshez:
3 dkg vaj, 1 ek liszt
6 dl víz
1 leveskocka
sajtreszelék
3 ek mascarpone
zöldfűszeres kockasajt (Tolle, Szekszárd)
Megpirítom a vajat és a lisztet, felöntöm a lével, bele a kockát. Amikor felforrt, mehet bele a reszelt sajt, vegyesen füstölt és sima, kis szerecsendió, kevergetve felolvasztom. Amikor elolvadt benne a sajt, elzárom és megkapja a mascarponét és a kis kockákra vágott kockasajtot. Hát ez a szuper bele, mert már nem olvad szét és a darabkák finoman simogatják a nyelved, ha előkerülnek. Eredetileg camamberrel szerettem volna, de nem mindenki rajong azért a sajtért, ezért döntöttem a kockasajt mellett. Jó választás volt!