2010/11/08

sütőtökös baguette



sütöttem egy tepsivel ebből a tökből, esszük, esszük, de még mindig van és hamar elindulhat rajta a penész, úgyhogy egy kenyérkébe éppen felhasználom a maradékot.

30 dkg fehérliszt
13 dkg rozsos kenyérlisztkeverék
10 dkg megsütött és kihűlt sütőtök
2,5 dkg friss élesztő, 1 dkg porélesztő
kis cukor, só, fél tk. szódabikarbóna
melegvíz, kb 2 dl

Kézzel dagasztom, hogy a tészta ne puhuljon túl, a tök így is elég nedves. Kétféle élesztőt használok, mert nem bízok meg a porban, viszont volt felbontva. Félreteszem a tésztát pihenni. Két óra után hozzányúlok, szép narancssárgás színe van. Formázom és újból pihentetem fél órát vagy többet. Majd 220 fokos sütőben 8 percig, majd lehalkítva 180-200 fokra még 16-20 percig sütöm. Rácson hűtöm és nem takarom le, hadd ropogjon csak a héja.
Most kicsit sűrű lett az állaga, de érdekes az édeskés és sós íz együtt. A fenti képen a második kelesztés közben látható. És ez lett belőle. Ha tudnám, hogy miként kell szép egyenes szélű vájatot csinálni a tetejébe, dejó lenne... Nekem a nyers tészta mindig meghúzódik, ettől cikkes lesz a díszítés széle.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...