Bajáról kaptam a receptet, némi módosítással meg is csináltam végre.
a tésztához kellett:
1 ek méz (vicces, hogy mézes tészta és csak ennyi méz van benne...
10 dkg cukor
2 tojás
5 dkg vaj
1 ek szódabikarbona
30 dkg lisztA vajat a szódabikarbónával vízgőz fölött habzásig kevertem, majd tovább a tojással, cukorral, mézzel. Eztán hozzáadtam a lisztet.
Begyúrtam, szép laza a tészta. Háromfelé osztottam, lemértem a mérlegen, mert teljesen egyforma lapokat szeretnék kapni belőle. Lehelet vékonyra kinyújtottam négyszögletesre a szilikonlapon és gyors mozdulattal átfordítottam a tepsibe, amiben sütőpapír volt. 180 fokon elég hamar megsült egyenként a 3 lap. A szódabikarbónától felemelkedik, ezért fontos, hogy nagyon vékonyra nyújtsd ki, nekem kb. egy centis lett sütés után, lásd a képen. Hagyom kihűlni.
a krémhez kellett:
4 dl tej
1 ek liszt
15 dkg vaj
15 dkg cukor
1,5 zacskó vaniliás cukor
4-6 ek gríz
majd:
2 ek kakaópor (cukrozatlan)
somlekvár, anyukám műhelyéből, igazi bio
A tejet a liszttel felfőzöm, bele a többi hozzávaló, elkeverem, majd annyi grízt kap, hogy krém állagú legyen. Kicsit hígabban vegyük le, ahogy hűl, még sűrűsödik. Felébe belekeverem a kakaóport. Hűlni hagyom.
Összeillesztés. Alulra tésztalap, rá a csokis krém, tésztalap somlekvárral ráilleszt, majd tésztalap grízkrémmel ráborít. Így kaptam a csíkos felépítését. Lekvárt érdemes bele tenni, mégpedig valami jó savanyú ízűt, mert a krém és a tészta is alapvetően jó édes. A krémeket spaknival simítsd egészen simára. A grízzel ha állni hagyod kicsit a krémet, jó sűrű lesz, szépen kenhető. Tetejére egy egész tábla 60%-os Tibi került, vajjal felolvasztva.